Klockbuske - Enkianthus campanulatus

Jag älskar att i efterhand hitta namnet på en växt som man bara sett nånstans. En växt som man inte haft någon möjlighet att kunna få fram ett namn på. Man blir så glad när man äntligen får reda på svaret! Så blev det nyss för mig när jag hittade klockbusken!

Enligt Wikipedia kan man läsa följande om klockbusksläktet:
Enkianthus är ett växtsläkte i familjen ljungväxter med cirka 12 arter med utbredning i östra Himalaja, till Kina, Japan och Indokina. Några arter odlas som trädgårdsväxter i Sverige.

Klockbusksläktet innehåller buskar och små träd som vanligen är lövfällande, mer sällan städsegröna. Bladen är skaftade och sitter samlade i spetsen på grenarna. Bladskivorna är sågtandade till nästan helbräddade. Blommorna är femtaliga och sitter i toppställda flockar eller klasar, mer sällsynt ensamma eller i par. Kronan är brett klocklik till urnlik med korta flikar. Ståndarna är korta och inneslutna i kronan med tillplattade strängar. Fruktämnet är översittande med en avhuggen pistill. Frukten är en kapsel.

Enkianthus campanulatus är en stramt upprättväxande buske med lysande rött och gult bladverk på hösten. Rikligt blommande med rosaaktiga klockformade blommor. Blommar i maj-juni. Höjd: 1,5 m. Läge: halvskugga. Zon I-III.

 


RSS 2.0