Daggros - Rosa glauca

        

Daggrosen räknas som en vildros, den har förvildats och naturaliserats, alltså förts/kommit in i Sverige med hjälp av människan för att sedan bli inhemsk i landet.

Daggrosen är en väldigt speciell ros som jag sett växa lite här och där i Stockholm, den sticker verkligen ut med sitt häftiga och fina gråblå bladverk.

Rosen är en buskros med kraftigt växtsätt, tätt med upprätta till bågböjda grenar. Unga grenar och skott är lilaröda till blåvioletta. Den har få taggar som antingen är raka eller ibland kloböjda. Bladen är som sagt var gråblå med inslag av rött, violett och brunt, matta till svagt glänsande, tunna och kala. De får även en vacker höstfärg.

Blommorna är små och enkla, grunt skålformade eller flata. Färgen är rosa till mörkt rosa med en vit bas på kronbladen runt de ljusgula-gula ståndarna. Blomman har en svag doft. Rosen får sedan många och dekorativa orangeröda nypon. Rosen blommar rikligt, från juni till början av juli.

Den är inte bara snygg och annorlunda, utan även odlingsvärd! Den är härdig upp till zon 6, skuggtålig och anspråkslös, lättodlad och i regel frisk. Kan drabbas av rosrost. Passar bra som solitär och i grupper och kan bli 3m hög x 2,5 m bred.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0